Sunday, January 22, 2006


Hospital...

Dah 3 minggu kelas start actually...dalam masa 3 minggu tuh lebih 3 kali dah aku ulang - alik OSU hospital. Kadang - kadang pegi Main Hospital (Rhodes & Doan Hall), kadang - kadang kene pegi Dodd Rehab Center. Aku memang paling benci keluar masuk hospital. Leceh nak deal ngan surrounding orang yang sakit. Lagi - lagi kalo kene pegi Dodd Rehab tuh. Nama pon rehab kan. So patients dalam tuh sumanya samada ada spinal injury, brain and head injury, or stroke. So dorang nih suma tgh dlm period nak recover. No, aku tak benci orang yang sakit nih. Cuma sympathy tolerance aku terlalu tinggi sampai kadang - kadang rasa nak menangis tengok dorang. Cam sengsara je tak bole gerak half body la. Or paralyze terus satu badan. Tu pasal aku memang tolak jd doktor awal - awal. Kalo dah sympathy tolerance tinggi sgt, camne nak bg orang injection kan? Kang tak pasal - pasal aku yang menjerit tgk orang menjerit. Huhu...kagum btol aku dgn doktor - doktor sekalian. Hari - hari berdepan dgn orang yang merungut - rungut, yet they can stand it for the rest of their life.

6 bulan aku kene ulang alik hospital...sampai la graduation aku nanti.

Eh, takla. Aku tak sakit. Alhamdulillah sehat je so far. Cuma senior year project aku kene deal ngan OSU Hospital. Dorang tgh ada problem nak transport patient dr Main Hospital ke Dodd Rehab Center. So tugas aku, i have to come out with a solution as to how to get patient out from Main Hospital and arrive at Dodd on time for their rehabilitation period. Apparently, they have a problem with their transportation. Talked to the transportation people before. Currently, they made 500 transfer each day to different locations. Ni teamwork. So far, my team tak dpt lg nak figure out what their real problem is. So pray for us. Moga kitorg dpt an optimize solution before our graduation.

Oh btw, aku kagum dgn facility kat OSU Hospital ni. Dorang siap ade ceiling lift in each room yang bole angkat (hang) patient from the bed to bathroom (chewah, mcm bole jd superman terbang - terbang gitu), hoyer, patient lifter so nurses takde la di expose with back injury while lifting patient that is twice their weight.

Hopefully, sepanjang 6 bulan ni aku tak terserempak ngan emergency ambulance yang bwk patient yang berlumuran darah...or i'm the one who need the ambulance (phobia darah ok!)